ARYKANDA
1938 de İngiliz gezgin Charles Fellows tarafından keşfedilen arykanda, Lykia dilindeki adında ARYKAWANDA: Yüksek kayalığın yanındaki yerleşim yeri; şu andaki verilere göre M.Ö.3. binyıl sonu 2. bin başından itabaren iskan edilmiş bir kenttir. Komşu Limyra, Mrya ve Patara’da ele geçen taş baltalar ve Semahöyük buluntuları bu kanıyı desteklemektedir.
Kentin en yüksek zirvelerinden biri üzerinde Lykia bölgesi için önemli Hellenistik döneme ait bir gözetleme kulesi bulunmaktadır.
aaArykandamantikakentidFinike-Elmalı üzerinde Finikeden yaklaşık 30 km uzağındadır.
LİYMRA
Antalya iline bağlı Finike ilçesi çok zengin bir Akdeniz sahil ovasının kuzeyindedir ve antik Limyra kentiyle kazısı bu ilçenin 4 km. kadar kuzey doğusunda yer alır. Lykia dilinde Zemuri olarak tanınan kent M.Ö.2.Binyıl Hitit metinlerinden öğrenildiğine göre çok büyük bir olasılıkla Zummarri şehridir. Bu bilgi kentin tarihinin çok eskilere dayandığını göstermektedir M.Ö.yy da Trbbeimi hanedanı yönetiminde en parlak dönemini yaşar. Kral Perille zamanında Rezidens şehir (kral idare merkezi)niteliğini üstlenir.
Büyük Türk seyyahı Evliya Çelebi 1671 Saklı-su ya gelerek, Abdal Musa Tekkesini ziyaret eder ve dervişler için ‘limon, portakal ve nar ağaçları arasında cennet te yaşıyorlsr’der. Amerikan başkanı George Washington, Lykia bölgesinden bahseden çalışmasında,Finike limanını Mısır limanı olarak işaret etmektedir.
SULUİN MAGARASI
Suluin mağarası, 80 metrelik giriş ağzıyla Asya Kıtası nın bilinen en derin mağarasıdır. Yirmi yedi Ağustos 1995 tarihinde bir su altı araaştırma ekibinin Suluin Mağarası na yaptıkları dalışta 122 metre ye kadar inmişler,fakat mağara sonuna ulaşamamışlardır.
KAFİ BABA TÜRBESİ
Kentin doğu yakasında Abdal Musa Müritlerinden Kafi Babanın türbesi bulunmaktadır.15 yy da türbenin bulunduğu yerde Bektaşi Tekkesi ve bir dervişin; evi kurulmuştur. Türbe çevresi, günümüzde ziyaret ve adak yeri olarak canlılığını korumaktadır.
HAMAM
Aykırıçay ağzında kurulan Finike de hamam geleneği M.Ö.5.YY a kadar dayanmaktadır. Antik Lykia kenti Arykanda kalıntıları arasında hamamlar önemli bir yer işgal etmektedir. Anadolu’nun her köşesinde yüzyıllar önce inşaa edilen hamamlardan bazılarının günümüzde hala hizmet vermesi;Türk hamam kültürünün zenginliğinin kanıtıdır. Günümüz yaşam tarzının bizden uzaklaştırdığı bu güzel geleneği yaşatmak için Finike Belediyesi’nce 1993 yılında yaptırılan hamam-sauna tesisleri yerli ve yabancı herkese hizmet vermektedir.